Deliverance (John Boorman, USA, 1972)

Περιπέτεια πάλης μεταξύ ανθρώπου και φύσης αλλά επίσης και μεταξύ εργαλειακού πολιτισμού (;) και ενστικτώδους κοινότητας. Η ταινία του Boorman επαναθέτει σε λειτουργία αυτό το πάγιο μοτίβο στο έργο του.

Μια παρέα τεσσάρων στελεχών επιχειρήσεων από την Atlanta αποφασίζουν να πάνε για rafting σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Georgia. Το άγριο ποτάμι είναι η μεγάλη πρόκληση για τους άνδρες που ως αστοί βλέπουν τη φύση αποκλειστικά μέσα από το είδωλο της περιπέτειας. Δεν υπολογίζουν όμως την άλλη της πλευρά, η οποία δεν αφορά μόνο το αγριεμένο ποτάμι αλλά την ανθρώπινη παρουσία διαμεσολαβημένη από τη φύση, καθηλωμένη, όπως τα βρύα, στο έδαφος, δίχως επαφή άλλες κοινότητες. Με τις πρώτες δυσκολίες πλοήγησης η άλλη όψη της ανθρώπινης φύσης αλλά και της Φύσης ξεπροβάλλει ατιμώνοντας έναν εκ των τεσσάρων ανδρών και παραδίδοντας τους υπόλοιπύς τρεις σε μια κούρσα επιβίωσης.

Διαλύεται στην εναρκτήρια σεκάνς το ψευδορομαντικό πρώτυπο της κιθαριστικής ωδής των περιηγητών στη Φύση από το αχαλίνωτο μπάντζο ενός έφηβου εκ των χωρικών –με γενετική ίσως διαταραχή. Η υπενθύμιση για τα ερεβώδη ένστικτα της ‘αυτοχθόνων’ (σκουριασμένα ‘απορρίμματα’ ενός πολιτισμού διεισδυτικού και ορμητικού που σπινιάρει και θορυβεί) λειτουργεί και σαν κακός οιωνός της συμμαχίας της φύσης με αυτούς που της ανήκουν και παραδίδονται σε αυτή: τρωγλοδυτικές υπάρξεις, σχεδόν δίχως Λόγο, ενοποιημένες πια με την πυκνή βλάστηση –‘σαρκοβόρα φυτά’ δίχως αναστοχασμό!

deliverance-banjo

Εφιάλτης λοιπόν αποδεικνύεται ο ποταμός για τους τέσσερεις επισκέπτες από την Ατλάντα• τους πλαδαρούς που δεν έχουν άλλη παράσταση εκτός από τον κόσμο των πωλήσεων, αλλά και αυτούς τους περιπετειώδεις και γυμνασμένους, που παρασύρονται σαν την ορμή του ποταμού από την ύβρη της ισχύος, όπως ο Lewis Medlock (υπέροχα αλαζόνας και όπως πρέπει αρρενωπός και αυθάδης ο Burt Reynolds), νομίζοντας ότι αυτή κυριαρχεί πάντα και άνευ όρων. Παράλληλοι βιασμοί λοιπόν, φύσης και καταπατητών της, εκτυλίσσονται στο χειμαρρώδες ποτάμι και τις πυκνόφυτες όχθες του.

Στο μπρα-ντε-φερ αυτό νικητές δεν υπάρχουν. Η υπαγωγή της φύσης αποδεικνύεται πύρρειος αφού αυτή κατασπάραξε και στοίχειωσε τα όνειρα ακόμα και του πιο μετριοπαθούς εξ’ αυτών (εξαιρετικός ο Jon Voight) σε μια πορεία βίαιης ‘ενηλικίωσης’. Μαζί βυθίζεται στα σκοτεινά νερά της λίμνης που θα δημιουργηθεί από το υπό κατασκευή φράγμα και ο ρομαντισμός για το φυσικό κάλλος και την ιδεολογικοποίησή του. Υπαρξιακό ξέσπασμα βίας λοιπόν απ’ όλες τις κατευθύνσεις σε αυτό το έξοχο δείγμα περιπετειώδους σινεμά δίχως κάθαρση. Καθηλωτικό έργο του σπουδαίου αντιρομαντικού John Boorman.

Σπύρος Γάγγας, Οκτώβριος 2016.

Featured image: http://reflectionsonfilmandtelevision.blogspot.gr/2012/06/savage-friday-deliverance-1972.html

Text image: http://www.indiewire.com/2012/07/5-things-you-might-not-know-about-deliverance-released-40-years-ago-today-251460/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s