The Cremator (Juraj Herz, Czechoslovakia, 1969)

Ένα από τα πολλά και καλά κρυμμένα, μέχρι πρότινος, διαμάντια του τσεχοσλοβάκικου σινεμά, «Ο Αποτεφρωτής» αποτελεί ένα εφιαλτικό ταξίδι στον (κοινωνικό) ψυχισμό των μικροαστών. Από την εναρκτήρια σκηνή στο ζωολογικό κήπο (υπέροχη μεταφορά ως προς την κτηνώδη και εγκλωβισμένη ψυχή του κ. Kopfrkingl) και το βιβλίο του για το Θιβέτ, υποψιαζόμαστε τον τρόπο με τον οποίο κατανοεί ο κ. Kopfrkingl την ‘απελευθέρωση’ της ψυχής από τα κιγκλιδώματα της δυστυχίας.

Η σεξουαλική καταπίεση του κ.  Kopfrkingl (ερπετοειδής ο εξαιρετικός Hrusinsky) αποκαλύπτεται ήδη στη σκηνή του λούνα παρκ στη σκυθρωπή έκφρασή του απέναντι στη ζωή αλλά και αντιστρόφως μέσω της γοητείας που του ασκεί ένα ωρολόγιο πρόγραμμα θανάτου στα κρεματόριά του. Στο νου του κ. Kopfrkingl, η εξίσωση «κοινωνική παθολογία=βιολογική ασθένεια [και μάλιστα από αφροδίσια νοσήματα]=δυστυχία της ψυχής» έχει παγιωθεί μέσα από το ιδεώδες της μετεμψυχωτικής λύτρωσης. Διόλου λοιπόν δύσκολος ο προσηλυτισμός του από τον φιλοναζί προσκεκλημένο του με ανταμοιβή την είσοδο στο καζίνο της πόλης και πρόσθετο δέλεαρ τη βεντάλια των καρτ ποστάλ με ημίγυμνες πόρνες τις οποίες απιθώνει στο τραπέζι.

cremator6

Εφιαλτική μορφή ο φεγγαροπρόσωπος και προσηνής κ. Kopfrkingl∙ μικροαστικό κράμα συντηρητικού Χριστιανού, βουτηγμένου στην πατριαρχία με μυστικιστικό άνοιγμα στην Εβραϊκή κοινότητα και σε ό,τι μακάβριο κυκλοφορεί από Mahler ή Saint-Saens. Με φόντο το κολαστήριο από τους πίνακες του Hieronymous Bosch κατά το ‘συμβόλαιο’ μέλλοντος για τους θαλάμους αερίων το οποίο ο κ. Kopfrkingl οραματίζεται αλλά ήδη θέτει σε ισχύ, οριστικοποιείται η Βουδιστική ψευτοεξιλέωση ως ‘μεταφυσική’ νομιμοποίηση της καύσης – τρομακτικό ‘εικονικό’ αντίκτυπο του αποτεφρωτήρα για τα ναζιστικά ‘κρεματόρια’. Από τα 20 χρόνια αποσύνθεσης των ‘ζώων’ πάμε, κατά τον κ. Κόπφρινγκλ, στα μόλις 75 λεπτά με στόχο τα 10 κατά την Τελική Λύση: Μεταφυσική ως ‘μηχανισμός’.  Ως ειρωνία δε, το δόγμα της μετεμψύχωσης βρίσκει την απάντησή του στη βιτρίνα με τα αλλαντικά!

Ο Herz δουλεύει έξοχα με τους κάθε λογής παραμορφωτικούς φακούς, όπως στην αντανάκλαση της πυρηνικής οικογένειας στον καθρέφτη του δρόμου ή στην POV λήψη στο κρεματόριο. Οι ονειρικές σεκάνς με τον κ. Kopfrkingl αγιοποιημένο ασκητή στη Lahsa του Θιβέτ περιθωριοποιούν οποιαδήποτε μειδίαμα δίνοντας τα σκήπτρα στην ανατριχίλα.

Εκκωφαντικός κώδων κινδύνου από το Σιδηρούν Παραπέτασμα του 1969 για τη New Age εποχή και τεράστια κινηματογραφική διάλεξη για όλους τους ανορθολογισμούς: πολιτικούς και θρησκευτικούς, Δύσης και Ανατολής!

Σπύρος Γάγγας, Οκτώβριος 2016.

Featured Image: http://i-love-czech-film.tumblr.com/post/113871899747/garbonzos-the-cremator-juraj-herz-1969

Text Image: http://iamstarwarz.tumblr.com/post/130535085595/theheadlesswoman-the-cremator-juraj-herz

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s