Szindbád (Zoltán Huszárik, Hungary, 1971)

Υπέροχης εικαστικής αρτιότητας έργο που σφύζει από χρώματα και ζωή, υμνώντας την μέσα από την υλικότητα των απολαύσεων, το έργο του Huszárik εισάγει μια εναλλακτική γραφή πέρα από το New Wave του οποίου η άνοιξη είχε ήδη χαράξει πορεία στο τσεχοσλοβακικό σινεμά. Και είναι μια γραφή της οποίας η ρήξη με τις συμβάσεις εντείνει προς τα άκρα το ίδιο το «όμορφο ψεύδος» της εικόνας, κατανοώντας το πραγματικό του αντίκτυπο σε μια ζωή που θρέφεται από ψεύδη.

Ο bon vivant Szindbád (από τον ήρωα στις «1000 και 1 Νύχτες» και τον Μαγυάρο πεζογράφο Krúdy) αναπολεί ξεπεσμένος, αλλά δανδής ακόμα, τη ζωή μέσα από τις ερωτικές του συνευρέσεις. Αυτές περιλαμβάνουν τα κορίτσια του μπορντέλου (με την τσατσά να αναλαμβάνει τον ρόλο της μητέρας), τη λουλουδού, παντρεμένες γυναίκες ή και απόπειρες αποπλάνησης νεαρών κοριτσιών. Το motto της φιλοσοφίας ζωής του Szindbád είναι ότι «η ζωή είναι μια αλυσίδα από όμορφα ψέματα» και αποτελεί μια ακατέργαστη (παρά τη φροντίδα στην εμφάνισή του) ‘φιλοσοφία της ζωής’ (Lebensphilosophie), όπου εκεί ο έρωτας και η ηδονή διατηρούν το χρώμα της ζωής όταν οι αξίες και τα ιδεώδη έχουν πια ξεθωριάσει. «Δεν μου αρέσουν οι μοντέρνοι καιροί» μονολογεί ο Szindbád. Η ανέξοδη σπονδή στο χρώμα από τον Huszárik και τον σπουδαίο διευθυντή φωτογραφίας Sándor Sára επιτυγχάνει, μέσω και του εξαιρετικού μοντάζ, μια σπάνια διαλεκτική σύνθεση: ελκυστική, φευγαλέα, χορταστική στο μάτι η μη γραμμική αποτύπωση των αναμνήσεων-βιωμάτων ηδονής και ακολασίας, αλλά επίσης, επιπόλαια, επιδερμική, ανάλαφρη ως προς τη δυνατότητα νοήματος στον εξασθενημένο πια ερωτύλο. Το περιφερόμενο στο κάρο άψυχο σώμα του Szindbád παραδίδεται λοιπόν εκεί όπου ανήκει: στη Φύση και τα αγριόχορτα του κοιμητηρίου όπου ερωτοτροπούσε με τις γυμνές νύμφες του –αυτές με τριαντάφυλλα να στολίζουν τον Εσταυρωμένο.  (Τον ίδιο τον Szindbád, δηλαδή, κατά κάποιο τρόπο, αφού γνωρίζοντας ότι ανήκει στον Διάβολο κυνηγά έως το τέλος τη σαρκική του σωτηρία ξεψυχώντας στο ξυλόγλυπτο τέμπλο της εκκλησίας.) Η σαρκική απόλαυση του Szindbád εκτείνεται στην αισθητικοποιημένη υλικότητα του κοσμοειδώλου του –κινηματογραφικά άρτια, μοναδική και υπέροχη η σκηνή στο ρεστοράν με τα κοντινά στην πηχτή σούπα που κοχλάζει και ηδονιστικά, κουταλιά-κουταλιά, αφού έχει στολιστεί με καρυκεύματα, καταλήγει στη γεύση του Szindbád!

szindbad2

Έργο ασυναγώνιστο που αναβιώνει με έξοχη καλλιτεχνική διεύθυνση τις συνοικίες της Buda του 19ου αιώνα, αποτελεί συνάμα σπουδή για την κινηματογραφική αποτύπωση της μνήμης στα αντικείμενα, στη φύση, στις αποχρώσεις του φωτός. Κεντημένο κάδρο προς κάδρο, το κόσμημα του Huszárik μοιάζει περισσότερο με πολύχρωμο κρύσταλλο, παρά με συμβατική ταινία∙ σαν την ιριδίζουσα μνήμη της ζωής πριν αυτή –ξεδιπλωμένο φιλμ από ταινία– αποχαιρετήσει το σώμα που την έχει ρουφήξει μέχρι το μεδούλι…

Σπύρος Γάγγας, Οκτώβριος 2016.

Featured Image: http://www.mondo-digital.com/szindbad.html

Text Image: http://www.cineoutsider.com/reviews/dvd/s/szindbad.html

Advertisements

2 thoughts on “Szindbád (Zoltán Huszárik, Hungary, 1971)

    1. Φυσικά και υπάρχει! Η σπουδαία εταιρία Secondrun (UK) το έχει (έτσι το έχω δει εγώ), καθώς και πολλά άλλα έξοχα έργα. Προσεγμένες εκδόσεις/κυκλοφορίες και σε πολύ καλές τιμές. ιδού:

      http://www.secondrundvd.com/release_szindbad.php

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s